Biopejse

Biopejse er et godt alternativ til traditionelle brændeovne, og er et forholdsvist nyt fænomen i Danmark, der er steget meget i popularitet de seneste par år. Biopejse har den store fordel over traditionelle brændeovne, at de ikke behøver en skorsten for at fungere. Dette giver næsten uanede muligheder for at indrette ens hjem præcis som man ønsker, med mange forskellige og unikke designs. Her kan du læse mere om hvilke muligheder en biopejs giver, og du kan udforske de mange mærker og modeller.

Biopejs modeller

Der findes mange forskellige størrelser og modeller af bioethanol pejse. Herunder kan du klikke dig videre og læse meget mere om de enkelte biopejse modeller, hvad end du er interesseret i en væghængt, lofthængt, fritstående, indbygget, gulv eller bordmodel.

Hvad er en biopejs?

En biopejs er en alternativ og nemmere måde at få hyggen fra en almindelig pejs eller brændeovn ind i hjemmet, udestuen eller haven. En biopejs brænder – som navnet også antyder – ikke på brænde, briketter eller andet træ, men derimod bioethanol. Det kan du læse mere om længere nede på siden, men først dykker vi lige lidt mere ned i hvad en biopejs egentlig er.

Biopejse er den nyeste trend indenfor hyggelige varmekilder i hjemmet og det er et marked der er eksploderet. Biopejse fås i både indendørs og udendørs udgaver, og det særlige ved biopejse er to helt unikke fordele: De passer ind i stort set alle moderne hjem, fordi de er lavet i et flot og strømlinet design, og derudover kræver de ikke besværlige installationer. Modsat almindelige brændeovne eller pejse, kræver biopejse nemlig ikke nogen skorsten for at brænde.

Med en biopejs kan du have åbent ild i dit hjem uden at skulle have installeret en skorsten eller et ildsted i dyre domme. Det kan du, fordi den brændsel man bruger til biopejse er 100% røgfri og fordamper ved afbrænding. Derudover er der meget større fokus på design på biopejse end f.eks. brændeovne, der ofte kan være lidt tunge og klodsede i det. Dette gør biopejsen til en ideel ting at have i et moderne hjem eller i sin virksomhed, da det ser flot ud og skaber en hyggelig stemning. Man kan sige, at med biopejse får man alt det gode ved levende ild, uden alt besværet.

Hvilken brændsel?

Modsat traditionelle pejse og brændeovne, bruger biopejse bioethanol som brændsel, og det er også deraf navnet “biopejs” kommer. Man skal altså ikke ud og skaffe brænde, for at fyre op i en biopejs, men man skal derimod købe bioethanol der er egnet til at fyre op med. Dette kan du naturligvis finde her på siden.

Hvad er bioethanol?

Bioethanol (eller bioætanol som det også kan staves) er et organisk materiale, der bliver produceret af stivelsesholdige afgrøder fra landbruget, såsom majs, korn eller kartofler. Det er basalt set det samme som ethanol i f.eks. almindeligt husholdningssprit, og bliver produceret på samme måde. Navnet bioethanol forudsætter blot at spritten er lavet på organiske råvarer. Som de fleste nok ved, er sprit yderst brandbart, hvilket også gør bioethanol til en effektiv brændsel.

Der er dog forskel på bioethanol, og det anbefales at man bruger bioethanol, der er specifikt beregnet til biopejse. For selvom almindeligt husholdningssprit brænder godt, er det ikke velegnet at bruge i en biopejs.

Udover at blive brugt i biopejse, bruger man også bioethanol som tilsætning til benzin og diesel, hvilket gør kørslen både grønnere og billigere. Faktisk kørte den første bil, som Henry Ford opfandt i 1896, på ren ethanol. Ethanol er dermed ikke en ny opfindelse, og det var først langt senere at biler begyndte at køre på benzin.

Varme fra biopejse

Biopejse afgiver varme, dog ikke ligeså meget varme som en almindelig brændeovn eller pejs gør, og slet ikke ligeså meget som du kan få fra andre varmeinstallationer i hjemmet. Biopejse skal altså ikke ses som en primær varmekilde, men mere som et supplement til de øvrige varmekilder og som en flot genstand, der skaber hygge i hjemmet med åben ild. Hvis du vil vide mere om hvor meget varme biopejse egentlig afgiver, så kan du læse vores blogindlæg her på siden, omhandlende varme fra biopejse.

Modeller og størrelser

Biopejse finde i rigtig mange forskellige modeller. Grunden til det store udvalg er, at alle skal have mulighed for at få en biopejs der passer til netop deres hjem, og da en biopejs ikke behøver nogen skorsten, er mulighederne mange. Men hvilke modeller og størrelser passer så bedst til dit hjem? Herunder kan du læse lidt mere om hvert enkelt type af biopejs og måske blive klogere på hvad det er du søger til dit fantastiske hjem for at gøre det endnu mere fantastisk.

Biopejse indendørs og udendørs

Biopejse kan fås både til indendørs og udendørs brug, og er også meget velegnet til udestuer. Dette gør det til en meget alsidig pejs, da den nemt kan installeres alle steder. Som vi også tidligere har nævnt, skal man dog huske på, at biopejse ikke afgiver samme varme som en almindelig brændeovn eller pejs. Man skal derfor ikke installere en biopejs ude på terassen, med det formål at den skal kunne varme godt op, når man sidder derude om vinteren. Der er det bedre at installere det som en hyggepejs, som man kan nyde på de varme og kølige forårs- og sommeraftener.

Både indendørs og udendørs biopejse fås i de modeller jeg nu vil gennemgå herunder. Lofthængte biopejse egner sig dog ikke så godt udendørs, eftersom der sjældent er et loft at hænge den i, men de kan være pæne i udestuer eller under et halvtag, såfremt taget kan holde til det. Biopejse med for store eller for mange åbninger, er heller ikke så gode udendørs, når det regner og blæser. Omvendt er alt for store biopejse måske ikke så passende indendørs, men dette kommer selvfølgelig helt an på, hvor meget plads du har i hjemmet.

Ophængte biopejse

Blandt de mest populære biopejse er de ophængte biopejse, som kan hænges på væggen eller i loftet. Selvom det er modeller for sig, så er der i denne underkategori også rigtig mange at vælge imellem. Du kan derfor med fordel læse mere om dem og se et stort udvalg af disse typer biopejse i vores guides til dem:

  • Væghængte biopejse
  • Lofthængte biopejse

Du får også lidt mere information om de 2 typer her: Væghængte biopejse er rigtig gode og populære, fordi de kan give lidt den samme effekt som en almindelig pejs eller brændeovn, der står op ad en væg. Du kan f.eks. installere en biopejs på væggen i stuen, og få en rigtig hyggelig stue med levende ild, uden at den fylder en hel væg, og uden at den varmer alt for meget. Det er nemlig en af de helt store forskelle og fordele ved biopejse i forhold til almindelige pejse: De fylder en del mindre, og er meget mere elegante at se på.

Du kan bruge en lofthængt biopejs til at lave en anderledes indretning og stil i dit hjem. Det at den er lofthængt, betyder at du bedre har mulighed for at placere den lige hvor du vil, da det er de færreste hjem der har loftet fyldt op med ting, der står i vejen. Samtidig undgår du, at den optager væg- og gulvplads, så der er mulighed for at placere ting rundt om pejsen. Derudover kan den nemt skiftes ud igen med en anden model.

Biopejse til væggen

Væghængte biopejse er en anden populær løsning, da det minder mere om den traditionelle måde man benytter brændeovne på. Med en væghængt biopejs får man dog mere frihed til at indrette som man har lyst til, og man kan placere ting både over og under, på grund af dens minimalistiske design og mangel på skorsten. Samtidig varmer disse pejse ikke så meget, og man skal dermed ikke være så forsigtig omkring dem.

Disse biopejse fås i mange forskellige modeller og størrelser, men ofte er de meget tynde og stilrene i deres designs, og fungerer oftest nærmere som et stykke kunst på væggen, end en decideret varmekilde. Mange bruger disse væghængte pejse som en erstatning eller supplement til malerier eller andet kunst, og giver på den måde hjemmet et levende kunstværk.

Derudover er væghængte biopejse utrolig nemme at installere – faktisk stort set ligeså nemt som at hænge et maleri op, og der er ikke rigtig nogen grænse for hvor de kan hænges op.

Fritstående biopejse

De fritstående biopejse er de mest alsidige af slagsen, og fås i rigtig mange modeller og størrelser. Fælles for dem alle er blot, at de kan stå frit i rummet, uden nogen tilkobling til væg, gulv eller loft. Der findes modeller der minder mere om traditionelle brændeovne, der står på gulvet, mens andre fritstående biopejse er langt mindre, og kan placeres på borde eller andre overflader. En fritstående biopejs giver utrolig meget frihed, ikke blot fordi de er utrolig nemme at sætte op, men også fordi de nemt kan flyttes rundt på. De fritstående biopejse kan grundlæggende deles op i to kategorier, som du kan læse mere om her:

Gulv biopejse

De fritstående biopejse til gulvet, er dem der minder mest om traditionelle brændeovne, blot uden besværet med brænde og skorsten, og er et rigtig godt alternativ, hvis man gerne vil have levende ild i stuen, men ikke har muligheden for at installere en traditionel pejs. En anden fordel biopejse har, er at de fås i rigtig mange flotte designs, så der er garanti for at finde en model der passer til dit hjem.

Bord Biopejse

Dette er en miniudgave af en almindelig biopejs, som kan placeres på eksempelvis borde – både indendørs og udendørs. Disse modeller minder i virkeligheden mere om en fakkel eller stearinlys, end en egentlige pejs, og skal dermed ikke forstås som et alternativ til en almindelig brændeovn. Derimod er bord-biopejse en virkelig flot tilføjelse til enhver overflade, som samtidig kan give lidt ekstra varme. Til spise- eller køkkenborde fungerer de som en erstatning for stearinlys, og er en flot måde at give levende lys til aftensmaden. Udendørs er biopejse en rigtig god måde at skabe hygge og varme på, på samme måde som en fakkel eller en varmelampe – bare flottere.

Indbyggede biopejse

Disse er helt klart nogle af de mest “luksuriøse” biopejse der findes på markedet, og noget der kan få indretningen i ens hjem til nye højder. Indbyggede biopejse er, som navnet antyder, biopejse som er bygget ind i væggen. Dette gør også, at de indbyggede pejse ikke er helt så ligetil at installere som andre biopejse, da der oftest skal laves et hul i væggen, som bør planlægges nøje.

Med det sagt, er det dog helt klart værd at overveje, hvis man endelig skal ud og investere i en biopejs, for slutresultatet ser altså bare godt ud! Der findes flere forskellige måder man kan installere en indbygget biopejs, og man kan få vidt forskellige resultater alt efter hvilken løsning man vælger:

Én-sidet

Den mest anvendte metode er det man kalder en indsats, eller en én-sidet biopejs. Dette gøres på en plan overflade med et enkelt hul i væggen, der passer til pejsen, og på den måde får man en pejs der går i ét med væggen, uden at stikke ud.

To-sidet

En to-sidet biopejs fungerer ligesom en indsats, blot på begge sider af væggen. Dette kræver naturligvis en gennemgående væg, med fri plads på begge sider, og kan dermed kræve lidt planlægning for at finde det rette sted, hvor pejsen sidder flot. Det er ikke alle hjem der hvor en to-sidet biopejs er optimal, men hvis du har en gennemgående væg eller en rumdeler, kan det give et rigtig flot resultat, og pejsen kommer til at fungere som et vindue mellem to rum, som kan lives op med rigtige flammer.

Tre-sidet

En tre-sidet biopejs er beregnet til en rumdeler, eksempelvis mellem stue og køkken, hvor pejsen går ud til alle tre sider. Disse biopejse er en meget populær løsning, da de kan transformere en ellers kedelig rumdeler til et hyggeligt sted med levende ild. De er især populære i køkkenalrum, da man med en tre-sidet biopejs, får en pejs der skaber hyggge og varme, samtidig med at den udnytter pladsen utrolig effektivt: Den fylder ikke, den stikker ikke ud, og den vil typisk hænge et sted, man ellers ikke ville have brugt til noget.

Online forhandlere af biopejse

Vi her på fyrop.dk beskæftiger os primært med online handel af alle de emner vi skriver om, og det er ikke anderledes når det gælder biopejse. Derfor kan du her se hvilke online forhandlere af biopejse vi har med på siden og hvorfor vi kigger hos netop dem når vi skal finde og anbefale dig biopejse til hjemmet.

Det skal siges at disse forhandlere også har showroom, så du har mulighed for at se biopejsen inden du køber den, men de har også rigtig gode billeder og videoer af deres mange produkter, så det burde være nemt at tage en beslutning om køb af biopejs blot ved at se på produkter på vores eller forhandlerens hjemmeside.